Week #1
Joepie ik ben afgewezen

Deze week kreeg ik een teleurstelling te verwerken. Ik had me in oktober opgegeven voor het 3×50 Project: 50 hobby fotografen publiceren gedurende 50 weken lang 1 foto die in die week gemaakt is met hun 50mm lens. Een super tof initiatief van HeelHollandFotografeert.nl. Een initiatief waar ik me graag bij aansloot omdat ik fotograferen weer een vast onderdeel wil maken van mijn leven. Dat was het ooit, maar de motivatie om wekelijks te fotograferen is door diverse oorzaken weggezakt. Na een toffe fotoworkshop van Rob Turk van Foto-Workshop.nl besefte ik weer hoe leuk ik fotograferen vind en hoe ik het miste. 

Dus wat doe je als je weer een gewoonte wil opbouwen? Je zoekt een stok achter de deur en dus leek het 3×50 Project precies op het juiste moment te komen. Er was alleen één probleem, er waren 120 aanmeldingen voor 50 plekken. Er bleken zoveel geschikte kandidaten dat er voor mij geen plekje was. Een teleurstelling dus. 

“Viel ik buiten de boot…zwem ik nu in een zee van mogelijkheden”

Gelukkig is mijn Ynnovate-mantra: “Het gaat nooit mis, hooguit anders dan verwacht”, heb ik de volgende Loesje goed in mijn oren geknoopt: “Viel ik buiten de boot… zwem ik nu in een zee van mogelijkheden”. Ook geloof ik heilig in het (ietwat getweakte) principe: “Als er één deur sluit gaat er ergens anders altijd een raam open”. 

Al snel buitelden mijn gedachten als een nest jonge kittens door mijn brein. Waarom wachten op het nieuwe jaar met starten? Zodat ik net als alle anderen met goede voornemens op blue monday kan gaan zitten sacherijnen omdat ik mijn voornemen dan al gebroken heb? Nee hoor, gewoon nu starten. Heb ik de website van Heel Holland Fotografeert nodig om mijn foto’s op te tonen? Wel nee, niet nodig. Een website in de lucht gooien is zo gebeurd. Een stok achter de deur nodig van een ervaren fotograaf? Waarom daarop wachten? Ik heb toch mijn familie, vrienden, kennissen, vrienden en kennissen van kennissen en vrienden, (oud-)collega’s en het hele wereld wijde web die ik kan vragen om mijn stok achter de deur te zijn! En dan kan ik het gelijk combineren met een andere wens van mij: mezelf bekwamen in bloggen.

En zo is mijn eigen 2×50 Challenge geboren. Vanaf deze week publiceer ik 50 weken lang 1 foto gemaakt met een 50mm en een blogje over het verhaal achter de foto. 

De foto’s kunnen bewerkt zijn in kleur, maar niet bijgesneden, dat is vals spelen. Hoewel sommigen van de ervaren fotografen zullen zeggen dat fotograferen met een DSLR en een 50mm lens al vals spelen is. Dit omdat de crop-factor van de sensor maakt dat de lens overeenkomt met een 80mm lens op een fullframe camera. Deze technische praat is ongetwijfeld waar, maar ik heb geen fullframe centjes en dus doe ik het met wat ik heb. En dat wordt TOF!! Ook alle overige bewerkingen laat ik voor wat ze zijn. Eerst maar eens ervaren wat de 50mm lens, die voor mij nieuw is, allemaal kan. Wie weet start ik na 50 weken wel een nieuwe challenge over fotobewerking, maar wie dan leeft die dan zorgt. Nu eerst 50 weken lang dit feestje vieren. 

“Taal is zeg maar niet echt mijn ding”

Zullen het allemaal fantastische foto’s zijn? Vast niet, ik ben lerende en maak dus fouten. Maar alleen vallende katjes komen op hun pootjes terecht dus daar kan ik nu niet mee zitten. Zullen alle blogs even lang, humoristisch, taaltechnisch super correct en ware taalkunststukjes zijn? Nee, ik weet zeker van niet. Taal is zeg maar niet echt mijn ding. Als ik er maar lol in heb, ben ik tevreden. En als ik mijn omgeving en andere geïnteresseerden ook nog een beetje vermaak met mijn kijk op de wereld en zielenroerselen daarbij, wordt het alleen maar leuker. 

Dus vol trots presenteer ik je mijn nieuwe initiatief: mijn 2×50 Challenge. 50 weken lang iedere week een foto gemaakt in die week met mijn digitale spiegelreflexcamera met 50mm lens inclusief het verhaal achter de foto. Gaan jullie met me mee op avontuur? Ik hoor natuurlijk graag wat jullie van de foto’s vinden, wat er beter kan, maar net zo goed wat je er tof aan vindt. Dat geldt natuurlijk ook voor de bijgevoegde epistels. 

En wil je me helpen door deze site, 2x50challenge.com, te delen met familie, vrienden, kennissen en (oud-)collega’s? En willen jullie wekelijks bekijken en lezen wat ik nu weer ‘gewrocht’ heb?Zo vormen jullie mijn stok achter de deur om van deze challenge een daverend succes te maken. Je kunt me ook volgen op Instagram als @2x50challenge. Daar plaats ik een post zodra ik weer een nieuwe foto en blog publiceer.

“Bedankt voor je afwijzing”

Oh en Mischa van Heel Holland Fotografeert, bedankt voor je afwijzing, anders was ik nooit aan deze toffe challenge met mijzelf begonnen! Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik jouw initiatief omgebatterijd heb.

PS. Deze foto maakte ik in Amsterdam op de dag dat ik het besluit nam, de domeinnaam geclaimd heb, de template voor de website uitgezocht heb, het logo gemaakt heb en deze blog geschreven heb. Een druk dagje met een tof resultaat lijkt me wel een feestje waard. Daarom een bijdehante muis met een feestelijke ballon. #lovestreetart #2x50challenge 

En oh ja, dit is waarschijnlijk de langste blog van alle 50 weken…even je verwachtingen managen 😉

lish as well. For now you’ll have to do with Google Translate

5