Week #5
Het experiment

Als foto van week #5 had ik natuurlijk kunnen kiezen voor een foto van het Vrolijke Ynnovate Kerstontbijt of een etalage vol kerstversieringen. Maar dat heb ik lekker niet gedaan. Ik heb gekozen voor ‘Het experiment’. Een beetje tegendraadsheid past me wel en waarom nog meer plaatsen over iets waar het internet momenteel al bol van staat? Ook vond ik het wel goed passen: deze hele challenge is natuurlijk een experiment, maar binnen dat experiment kan ik weer nieuwe experimenten starten. Snappieumnog?? Afijn het experiment van deze foto…

“Geen waarzeggersding”

Ik heb een glazen bol gekocht. En ik zal je uit de droom helpen, ik heb er niet in gezien dat ik deze oud en nieuw nou toch eindelijk eens de oudejaarsloterij win. Of op 1 januari de prijzenkanjer of hoe dat ding ook mag heten. Ook heb ik er niet in gezien dat ik lang en gelukkig leef.. Het is namelijk geen waarzeggersding waarin de toekomst je in vage bewoordingen wordt onthult. Nee, het is een bol waarin ik het ‘nu’ bekijk. Maar dan wel vanuit een ander perspectief. 

Ik ben het experiment aangegaan met een lensbal. Een massief glazen bol zonder oneffenheden of luchbellen. Het is een manier om creatieve foto’s mee te maken. Ok en wat heb ik nog meer voor een experiment nodig? Een plan, nou ja een plan…. Het experiment was redelijk impulsief gestart. Een hond, een tuin, een camera en een lensbal. Ohh en niet vergeten, mooi weer. Anders blijf ik die regendruppels van de bal af poetsen, da’s ook niet wat. En zo ging ik, enigszins onvoorbereid, het experiment aan. En dat heb ik geweten….

“Vier handen had echt véél praktischer geweest”

Onvoorbereid experimenten in gaan is eigenlijk niet zo’n goed idee. Dat vertel ik regelmatig tijdens de trainingen die ik geef. Zo denk je na over locatie, de dingen die je wilt uitproberen en de variabelen waar je rekening mee moet houden. Maar ja, dat was ik voor het gemak maar even vergeten. Echt zo suf!! Want hoe jongleer ik met mijn camera zonder draagriem en mijn breekbare glazen bol als je maar twee handen hebt. Vier handen had echt veeeel praktischer geweest. Welk standpunt kies ik voor mijn camera? Waar leg ik die bal op? En hoe zorg ik dat ie schoon blijft? De bal dan hè, niet camera of de hond. 

Over hond gesproken… Oh help hoe zorg ik dat hondjelief ook binnen het bereik van die bal in actie komt en niet alleen maar achter me aan de straat onze tuin staat te verdedigen tegen vermeend super gevaarlijke fietsers… Verschrikte hoofden op de achtergrond en op de voorgrond een gevaarlijk uitziende hond waarbij het kwijl in het rond vliegt en dat ondersteboven door de lensbal geschoten. Misschien ook wel een grappig beeld, maar niet persé wat ik in mijn hoofd heb. En die fietsers ook niet denk ik zomaar.

“Leek de kont van de hond de enige geslaagde foto”

Gelukkig bleek ze nieuwsgierig, die bal die was leuk om af te snuffen en ohhhhh hij rolt!! Dat is fijn! Uuuuhhh laten we daar nou over van mening verschillen. Van de stoel rollen op de straat terecht komen levert op zijn best een beschadigde glazen bol op en ik voorspel dat dat me niet blij maakt… Zo lijkt die bol toch nog voorspellende gaven te hebben. 😉 Enige tijd lang leek de kont van de hond de enige geslaagde foto. Ook grappig natuurlijk, maar nog steeds niet wat ik in mijn hoofd had. 

Gelukkig was vriendlief er ook en na enige coachende woorden naar de hond nam ze iets meer afstand en kreeg ik haar op de foto. Zie hierboven het resultaat. Is de foto exact zoals ik mij voorgesteld had? Nee nog lang niet. Hij lijkt niet helemaal recht. Niet volledig scherp en door het mooie weer zie je de zon weerkaatsen in de lensbal met rare lichtvlakken tot gevolg. Tenslotte stond de camera nog op ISO 3200 waardoor er onnodig veel ruis in de foto zit. Meer dan genoeg ruimte voor verbetering dus. 

“Experiment mislukt”

Betekent dit dat het experiment mislukt is? Nee hoor!! Ik ben juist erg tevreden. Het heeft me veel geleerd. Zo komt er een lensbal standaard en een fijne camerariem. Probeer ik het nog een keer als de zon niet zo fel schijnt en als ik besluit dat de hond het onderwerp is dan regel ik dat vriendlief haar kan afleiden. Tot slot ben ik ook weer even opgefrist dat je, voordat je naar buiten loopt, je camera instellingen checkt en goed zet voor het weer dat het is en het onderwerp dat je wilt fotograferen. 

Ik voorspel (ik kan het niet laten, sorry, ik noem het maar het glazen-bol-effect) dat er nog vele experimenten volgen, want al doende nieuwe dingen leren vind ik echt leuk en past bij mij. Dat blijkt wel uit het feit dat dit niet mijn enige experiment was deze week. Ook alle gerechten die ik gemaakt heb voor het Vrolijke Ynnovate Kerstontbijt had ik nog niet eerder gemaakt en ze waren heerlijk! Mochten jullie komende kerst experimenteren in de keuken? Veel plezier en ik hoop dat jullie iets beter voorbereid zijn dan ik met mijn lensbal experiment. Ik wens dat jullie experimenten slagen en de gerechten een weergaloos succes zijn! Ik wens jullie alvast een fijne kerst en laten jullie weten of jullie (kerst)experimenten gelukt zijn??

#lensbal #2x50challenge #experiment #50mm #fotografie #goedevoorbereidingishethalvewerk #week5

3