Week #7
Nostalgie

Nostalgie, volgens de Dikke van Dale betekent het: heimwee naar die goede oude tijd. Deze definitie klinkt mij een beetje in de oren als met weemoed terugdenken aan mooie herinneringen. Dat dit de betekenis was had ik me nooit zo gerealiseerd. Het woord nostalgie heeft bij mij een positievere klank. Het is voor mij het met plezier terugdenken aan fijne tijden en ze zelfs soms een beetje herbeleven. Zoals met vrienden een potje ouderwets yatzee (yahtzee) met glaasjes limonadesiroop op een zonnige avond op het terras in de tuin. 

“Nostalgie en Vintage helemaal hip”

Het woord Nostalgie hoort voor mijn gevoel een beetje bij een term als vintage. Wat volgens de Dikke van Dale zoveel betekent als: Voorwerpen die door hun oude uitstraling weer modieus zijn. Hoewel de definitie het niet zegt dacht ik dat de voorwerpen zelf ook oud moeten zijn. Maar misschien is dat is dan misschien weer alleen mijn werkelijkheid. Als ik zo om me heen kijk zijn Nostalgie en Vintage helemaal hip. 

Zo verlangen rare Trump aanhangers terug naar de jaren 50. Dit is niet persé goede reclame voor deze trend zo. Maar gelukkig zijn er ook leuke voorbeelden te vinden. Zo zijn tweedehands winkels helemaal hip. Spullen die een tweede leven krijgen, vintage, nostalgisch en goed voor het milieu! Daarvoor is tegenwoordig veel aandacht en dat is dan wel weer fijn! Wil je daar meer over weten? Kijk dan hier de toffe serie over kringloopwinkels terug. Ook speelde Albert Heijn hierop in met gratis plastic huisjes bij de boodschappen. Niet goed voor het milieu, maar wel koddig. 

“Maar één goed voornemen”

Op bezoek bij paps en bonus-mams, zag ik waar Albert Heijn het idee vandaan had. Geen kerstboom, maar wel twee kasten vol met een schattig wintertafereel. Huisjes en poppetjes met lichtjes en nepsneeuw. Goed voor het milieu (oké bijna dan), want het kost geen boom en de huisjes en nepsneeuw worden jaar in jaar uit hergebruikt. Ik heb er dan ook vele goeie herinneringen aan. Dat ze op de achtergrond aan staan bij een lekker potje Cluedo of Rummikub met de familie.

Ook heeft dit schattige winterlandschapje een vintage randje, want sommige huisjes zijn al op leeftijd. Zo zijn mijn paps en bonus-mams toch onverwachts hip. Iets wat je waarschijnlijk niet zou zeggen als je ze op straat tegenkomt. Maar dat is niet erg. Het is fijn om te bedenken dat iedereen je positief kan verrassen. En andere fijne bijkomstigheid? Toen ik bij ze op bezoek was kon ik heerlijk genieten van een fijn portie nostalgie, met fijne herinneringen terugdenken aan die goede oude tijd. Ik heb dit nieuwe jaar dan ooik maar één goed voornemen: veel mooie herinneringen maken waar ik later met nostalgie aan kan terugdenken. 🤩

#nostalgie #vintage #winterlandschap #goedevoornemens #2x50challenge #fotografie #50mm #week7 #fotoblog

2