Week #9
Ochtenden in Pastels

Ik ben er dol op, ochtenden in pastels. Ze geven zulke mooie foto’s, die foto’s die je ’s-ochtends (of ’s-Avonds) gedurende ‘The Blue Hour’ of ‘The Golden Hour’ maakt. En als het dan ook nog een beetje mistig is, dan is het helemaal feest!

“Het Blauwe Uur”

‘The Blue Hour’ ofwel ‘Het Blauwe Uur’ is het moment dat de zon nog net onder de horizon staat. Dat betekent dat de zon nog net niet op is of juist net onder is. Gedurende dat moment bereiken met name de blauwe golflengten van zonlicht ons netvlies omdat de golflengten van andere kleuren worden geabsorbeerd door stofjes in de hoge lagen van de dampkring (zoals Ozon). In wereld in blauwtonen is het gevolg.

“Het Gouden Uur”

‘The Golden Hour’ ofwel ‘Het Gouden Uur’ is het moment dat de zon net boven de horizon staat. Dus net na zonsopkomst of net voor zonsondergang. Het licht van de zon legt een lange weg door de dampkring af voor het ons netvlies bereikt. Hierdoor wordt het licht zacht, de blauwe tonen verstrooien en doordat de zon duidelijk zichtbaar is krijgt alles een oranje of rode gloed. 

Als het helder is, zijn het blauwe uur en het gouden uur er iedere dag. Als het bewolkt is ongetwijfeld ook, alleen zie je ze dan minder goed. Ze duren alleen beiden geen uur. Het blauwe uur is vaak in 10 minuten al voorbij. Het gouden uur duurt vaak iets langer, maar in Nederland komt het meestal neer op ongeveer drie kwartier. 

“Gouden regenboog”

Grappig feitje. Als je in het gouden uur een regenboog ziet zal deze ook alleen bestaan uit de rode, oranje en gele banen. Hij is dus smaller, maar contrasteert ook vaak sterk met de staalgrijze regenwolken die regenbogen veroorzaken. Zelf heb ik nog nooit een gouden regenboog gezien, maar ik blijf hopen.

Momenteel geniet ik vooral van het feit dat de zon nog niet zo heel vroeg op komt. Ik ben namelijk niet zo’n vroege vogel en het blauwe en het gouden ochtenduur vangen in de zomer is voor mij even lastig als een kat commando’s leren.  Gewoon bijna niet te doen dus en alleen bereikbaar als ik serieus offers maak. 😉 

“Ochtendmist in de mix”

En gooi dan tijdens het blauwe of gouden uur ook nog een beetje ochtendmist in de mix? Dan krijg je ochtenden in pastels, waarbij het lijkt of een zeer begenadigd schilder (sommigen noemen hem onze schepper) zich uitgeleefd heeft met pastelkrijtjes en ons een heel bijzonder cadeau heeft gegeven. Fantastisch mooi! Het gouden randje aan een in Nederland redelijk saai jaargetijde. 

Dus zodra het helder is sta ik momenteel te springen om ’s-ochtends het hondje uit te laten. En ook die file in de spits, laat em maar komen, dan kan ik nog even extra genieten van dit mooie en beloften volle uurtje op de dag. Kortom, heb je tijd in de ochtend of de avond? Ga dan met of zonder camera ‘op jacht naar’ het blauwe en het gouden uur. Veel plezier en vergeet niet te genieten!

#goudenuur #goldenhoud #ochtendeninpastels #blauweuur #bluehour #2x50challenge #photography #50mm #fotoblog #week9

2