Week #10
Flipperkast

Deze week was ik in De Fabriek in Leeuwarden en daar stond ie te shinen, een flipperkast. Vroeger was ik er dol op. Ik stam uit de tijd van de eerste spelcomputers. Ik kan het me nog als gisteren herinneren mijn vader had een spelcomputer gekocht, ik was een jaar of 7 denk ik. Een Atari, vermoedelijk een 2600. Ik was dol op dat spelletje met die twee batjes en een balletje. Niet lang daarna volgde Breakout. Een spelletje waarbij je met een balletje en een batje een muur moest afbreken. Toen de spelcomputers inmiddels iets verder ontwikkeld waren -denk commodore 64- kregen we ook Snake en flipperkasten. En met name die laatste, daar ben ik nog steeds verzot op.

“Een echte flipperkast”

Een vriend van mijn ouders had een echte flipperkast staan. En er was een tijd dat we daar een tijdje op mochten passen. De flipperkast babysitten als het ware. Wat een feest was dat, maar wat een lawaai maakte dat ding. Mijn ouders waren beduidend blijer met de digitale versie, daarvan kon je het geluid tenminste zachtjes zetten. Dat werkt met zo’n echt groot bakbeest natuurlijk niet. Het is immers niet alleen de bal die herrie maakt, maar ook de mechanieken van de kast zelf. Toch blijven die echte grote flipperkasten zoooooo cool! Zodra ik een arcade binnenloop is het eerste waar ik naar kijk of er ook flipperkasten zijn. 

“Iets waar ik blij van wordt in iets waar ik blij van wordt”

En toen was er afgelopen week een, zomaar in het wild. In een oude assemblagefabriek uit het einde van de jaren 60 van de vorige eeuw. Deze fabriek wordt nu nu gebruikt als kantoorverzamelgebouw. Ook iets waar ik heel erg blij van word overigens. Daar stond ie te shinen, een oude flipperkast met de naam Cabaret uit het einde van de jaren 60 van de vorige eeuw. Zeker die oude fabrieken zijn erg tof en vaak fotogeniek. En ja ik heb dus nog veel meer foto’s maar ja. 2×50 Challenge heeft maar ruimte voor één foto per week. Daarom mijn keus: iets waar ik blij van word -een flipperkast- in iets waar ik blij van word -een oude fabriek die een nieuwe bestemming heeft gekregen-!

#flipperkast #industrieelerfgoed #oudefabriek #defabriekleeuwarden #ietswaarikblijvanwordt #fotoblog #fotografie #50mm #2x50challenge #week10

2