Week #11
Evenwicht

Evenwicht, dat is belangrijk in heel veel aspecten van het leven. Nat en droog: te nat en je verdrinkt en van te droog word je ook niet blij. Licht en donker: teveel van het een of het ander en je slaapt rot en hebt nergens energie voor. En het bijzondere is dat evenwicht is voor iedereen anders. 

De ene persoon heeft meer behoefte aan orde de ander aan chaos. En dat kom ik regelmatig tegen bij mijn werk bij Ynnovate. Daar dagen we deelnemers aan de trainingen en sessies uit om tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen voor hardnekkige problemen. Dat is best lastig als je vast zit in je dagelijkse gewoonten. En maak je nou geen illusies, dat zitten we allemaal. Dat betekent dat een behoorlijke portie creativiteit nodig is om daarvan los te komen. Iets wat niet iedereen gemakkelijk of fijn vindt. 

“Een enorm compliment”

Laatst kreeg ik dan ook een enorm compliment. Of ik ergens bij wilde helpen. Voor die persoon blijkt de manier waarop ik orde en structuur behoud terwijl ik ook chaos en creativiteit stimuleer precies goed. Het geeft de persoon in kwestie vertrouwen dat ik iedereen uitdaag om net even verder te kijken en op zoek te gaan naar het échte probleem of de ware oplossing.

 Ik realiseer me heel goed dat voor haar dat evenwicht precies fijn is. Terwijl voor anderen er net te veel chaos is of misschien wel veel te veel orde en structuur. Evenwicht en balans zijn tenslotte heel persoonlijk. En vooral dat laatste is belangrijk om je bewust van te zijn. Wat voor jou en gelijkgestemden fijn is, is voor anderen “too much of too little”.  Zodra je dat dan ziet kun je er ook bewust voor kiezen om iets in je handelen daarop aan te passen, of niet…

“Yin Yoga”

Zelf ben ik ook altijd op zoek naar dat evenwicht. Een van de dingen waar ik dat mee doe is met mijn wekelijkse portie Yin Yoga bij mijn nicht Yin Yoga Maddy. In haar Yoga Studio is deze foto gemaakt. Yin Yoga is een redelijk passieve vorm van yoga die gericht is op het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. Je houdt de houdingen lang vast en gaat daarbij in ontspanning op zoek naar je grenzen.

Het is een Yoga die je helpt om naar je lichaam te luisteren. Iets wat tegenwoordig meer en meer nodig is. We kennen het vast allemaal wel, je moet problemen het hoofd bieden of je bent bezig met snode plannen voor toffe initiatieven. Dat speelt zich allemaal af in je hoofd. Bij Yin Yoga leer je weer naar je lichaam luisteren en zo het evenwicht bewaren tussen verstand en gevoel. Als je dat bereikt dan zal je merken dat je gevoel je verstand versterkt in haar besluiten en dat gevoel en verstand elkaar versterken tot een ijzersterke combinatie.

“Geen Yin zonder Yang”

Maar geen Yin zonder Yang. Wat dus niet zozeer tegenpolen zijn, maar elkaar complementerende elementen. Ze hebben elkaar naodig en bij een goede balans versterken ze elkaar. Dat betekent dat ik naast evenwicht tussen hoofd en lichaam ook op zoek moet naar evenwicht tussen lichamelijke ontspanning (Yin) en inspanning (Yang). Jaja, dat betekent sporten!! En dus voeg ik maar daad bij woord en stap ik nadat ik deze blog af heb maar op het roeiapparaat. Omdat mijn lichaam voelt en mijn verstand weet dat het goed voor mij is. En dat terwijl mijn “lazy-me” karakter halfhartig tegensputtert. So much voor evenwicht…

#evenwicht #yinyoga #yin #yang #balans #yoga #yogastudio #2x50challenge #fotografie #50mm #week11

3