Week #15
Keuzestress

Het meteorologisch voorjaar is vandaag begonnen. Maar het Hollands voorjaar begon afgelopen week al. Op een mooie dinsdag wandelde ik door Utrecht op weg naar het StormHonk, de locatie van Ynnovate. Ik was niet vooruit te branden. Overal zag ik mooie beelden en maakte ik foto’s. Een loopje wat mij normaal ongeveer een kwartier kost, nam nu ruim een half uur in beslag. En toen ik de foto’s bekeek bleken er ook nog veel te zijn gelukt!! Dus welke foto kies moest ik kiezen? Help ik had keuzestress! 

“Kiezen is lastig”

Kiezen is lastig, dat weten wij Ynnovators als geen andere. En iedereen doet dat ogenschijnlijk op een andere manier. Maar uiteindelijk gebruikt (bijna) iedereen zijn buikgevoel ofwel ‘gut-feeling’.  En ik weet het, nu geven velen van jullie aan dat je kiest op basis van criteria en argumenten. Geloof mij, dat dacht ik vroeger ook. Bij mijn vorige werkgever maakte ik criteria overzichten met wegingsfactoren die iedereen onafhankelijk van elkaar moest invullen. En al kwam er bij iedereen hetzelfde uit en was er rationeel gezien geen speld tussen te krijgen, toch leverde de keuze aan het einde altijd discussie op. Want uiteindelijk komt het altijd op dat gevoel aan.

“Inmiddels ken ik mijzelf wel een beetje”

Nog een grappig voorbeeldje uit mijn eigen leven. Het zal je al zijn opgevallen dat ik graag fotografeer 😉 Als ik nieuwe “fotografie-spullenboel’ uitzoek dan lees ik eerst het een en ander en ga ik eens op pad om ook iets live te bekijken. Eenmaal toe aan de aankoop, ga ik naar een website zoals bijvoorbeeld kieskeurig. Ik vul de diverse criteria in en bekijk de top 3 die daaruit komt.

Wat schetst mijn verbazing -of eigenlijk niet meer, want ik ken mijzelf inmiddels wel een beetje- als mijn voorkeurscamera van het moment er niet bij staat, pas ik gewoon de criteria net zo lang aan tot die er wel bij staat. Vervolgens vraag ik me af of de concessie die ik gedaan heb om de camera in kwestie erbij te krijgen ernstig is. Is het antwoord -niet echt- en dat is in negen van de tien keren het geval, dan koop ik de camera die ik al op het oog had. Gewoon een kwestie van gevoel dus.

“100.000 argumenten”

Dat is ook wat ik mensen bij de trainingen van Ynnovate mee geef. Moet je kiezen? Laat je ratio niet te veel meepraten. Het maakt het proces heel veel langer, terwijl je de keus vaak toch al lang gemaakt hebt. Zo ging het ook toen ik mijn baan bij Ynnovate accepteerde. Ik werd gevraagd en mijn gevoel zei -Jaaaa!!! Dit wil ik!!!- Toen kwamen alle vragen: wil je wel die onzekerheid van een jong commercieel bedrijf, minder verdienen, veel minder dagelijks contact met collega’s, regelmatig super lange dagen en veel reizen, etc,etc,etc. Ik -en mijn omgeving- wisten 100.000 argumenten te verzinnen waarom het misschien niet zo’n verstandige keuze leek. Uiteindelijk draaide het maar om twee dingen. Kan ik mijn rekeningen blijven betalen en vind ik het leuk. Op beide was het antwoord volmondig -ja- en zo geschiede. En het was de beste keus die ik ooit had kunnen maken.

“Een jaargetijde met keuzestress”

Keuzestress is dus eigenlijk iets wat we onszelf keer op keer aan doen. Zo keek ook naar mijn foto’s deze week. En ondanks dat het van alle foto’s waarschijnlijk niet de foto was die mijn omgeving zou kiezen, wist ik het al op het moment dat ik het plaatje schoot: dit wordt dé foto! Maar ook vandaag dook ik weer bijna in de keuzestress. Gelukkig overwon uiteindelijk -zoals altijd- het gevoel. Geen zweverig gedoe, uren mediteren en navelstaren, maar gewoon gut-feeling.

En zo presenteer ik jullie mijn foto van deze week: Een knalblauwe fietsband op een zwarte velg op een natte stoep met een de weerspiegeling van de blauwe lucht in de plas. Een beeld dat voor mij écht Nederlands is. Een Nederlands voorjaar. Een jaargetijde met keuzestress. Gaat het regenen, stormen, hagelen, vriezen, sneeuwen of doen we toch maar mooi weer? Laten we hopen dat het op mijn gut-feeling meelift. Doe maar mooi zonnig weer met regelmatig een groeizaam buitje zodat we vaak die fiets kunnen pakken.

Wil je weten welke andere foto’s het ook hadden kunnen worden deze week? Volg dan mijn Instagram account @2x50challenge. Vanaf deze week ga ik de foto’s die wel gaaf zijn, maar die het niet gered hebben daar met jullie delen.

#keuzestress #buikgevoel #gutfeeling #lente #voorjaar #swapfiets #plas #reflectie #blauwelucht #2x50challenge #fotoblog #fotografie #50mm #week15

2