Week #17
Wolkenlucht

Wolkenlucht, wat een titel voor een blog. Aan de hand van deze foto was ‘Typisch Hollands’ misschien logischer met die windmolen en een brug. Of ‘Onderweg naar huis’ want op dat moment is de foto gemaakt. Of ‘Achter de wolken schijnt de zon’ want een half uurtje na het maken van deze foto was de lucht bijna strakblauw. Maar zo heet ie dus niet, hij heet ‘Wolkenlucht’. Naar de wolken die je door de voorruit ziet. En dat heeft natuurlijk te maken met de coronagekte en de covod-19 stress die er momenteel heerst. 

“Heel Europa ligt plat”

Ja heel het land, sterker nog heel Europa ligt plat. Niet meer reizen, naar school, naar de kroeg of naar een feestje voor minimaal de komende drie weken. Minimaal?? Ja minimaal. Binnen drie dagen na de aankondiging van de eerste echt stevige maatregelen in Nederland is de ‘quarantaine’ al met een week verlengd. Dus wie weet hoe vaak die periode nog verlangd wordt. Een periode van minimaal drie weken thuisblijven voor iedereen die maar een beetje niest of proest en je hooikoorts hebt is dat met de huidige zachte winter al snel het geval. Super irritant natuurlijk, maar ik snap het wel. ‘Better safe than sorry’ om het maar even in het goed Nederlands te zeggen ;). Een periode die voor heel veel mensen én organisaties spannend is. 

“Ronduit beschamend”

Voor de zorg omdat zij op scherp staan en met misschien wel heel weinig mensen straks heel veel zieken moeten kunnen helpen en daarbij een groot risico lopen om zelf ook ziek te worden. Voor anderen uit vooral horeca en kleine bedrijven omdat de zaken slecht gaan en geen inkomsten betekent zoiets als geen salaris. En voor mensen uit supermarkten omdat ze door een behoorlijk aantal hamsteraars ronduit beschamend behandeld worden en dat terwijl ze zich helemaal wezenloos werken en ook nog een kans maken op dat virus doordat ze veel in contact komen met anderen.

“Focus op dat wat je kunt beïnvloeden”

Wolkenlucht en wel een donkere. Wolken vol zorgen die voor ieder anders zijn. En hoe ga je daar dan mee om? Gijs van Wulfen zegt er iets over in een persoonlijk filmpje dat ik laatst van hem ontving: ‘control the controllable’. Focus je op dat wat je kunt beïnvloeden. En daarmee bevindt hij zich in goed gezelschap. Ooit begreep ik vanuit het Boeddhisme dat wij mensen het meest ongelukkig zijn omdat we aldoor maar weer verlangen naar dat wat we niet kunnen veranderen en daarom niet realistische doelen stellen. Bijvoorbeeld chronisch ongeneeslijk ziek zijn en aldoor denken was ik maar gezond. Daar word je niet erg blij van. 

“Experimenteer!”

In dit geval zou je kunnen denken: was er maar geen covid-19. Dat begrijp ik heel goed en denk ik zelf misschien stiekem ook wel. Maar dat is nou eenmaal niet zo, dus ‘deal’ er maar mee. Ga op zoek naar de dingen die wel kunnen, waar je nu ineen kansen voor krijgt die je anders misschien niet had gehad. Ook die noemt Gijs in zijn filmpje. Hij zegt: Experimenteer!!  In deze context bevat de volgende quote of Darwin een super belangrijke les: “It’s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.” Nu je ineens heel veel dingen niet mag, is dit dé kans om het een en ander uit te proberen. Zowel zakelijk als privé.

“Eindelijk leren breien”

Bijvoorbeeld leren programmeren, dat verhaal schrijven wat je al tijden in je hoofd hebt, eindelijk leren breien of aan een studie beginnen. Ook op kantoor ontstaan naast problemen ook ineens mogelijkheden. Nu is je kans om je goed voor te bereiden op dat enorme pakket werk die er straks in een keer loskomt als iedereen weer aan de slag mag. Maak plannen, verzin slimmigheden en probeer ze uit waar mogelijk. Werk dat nieuwe product eindelijk uit en mail of bel een aantal mensen om hun mening. En tot slot bel die mensen eens die je al zo lang niet gesproken hebt. Daar heb je nu eindelijk tijd voor!

“Doe waar je tot nu toe geen tijd voor had”

Wie weet wat voor een mooie initiatieven er ontstaan en welke toffe uitvindingen er uit nood geboren worden. Andere manieren van samenwerken en met elkaar communiceren. Andere manieren van kijken en meer kansen zien en durven experimenteren. Ja er is een donkere wolkenlucht. En het zal zeker niet altijd makkelijk zijn. Sterker nog soms zal het ronduit moeilijk worden. Niet in het minst voor alle mensen die een familielid, vriend of vriendin verliezen aan het virus. Maar gelukkig schijnt achter de wolken de zon en komt na regen zonneschijn. En tot die tijd: doe waar je tot nu toe geen tijd voor had, experimenteer, leer en leef! Zelfs als je saai en gedwongen thuis zit of werkt.

Enne ps. vergeet niet te genieten van de wolkenlucht want gelukkig kunnen die ook erg mooi zijn. Zeker als er een dunne plek in de bewolking zit of de zon er beetje tussendoor piept.

#COVID19stress #Coronagekte #wolkenluchgt #achterdewolkenschijntdezon #kansen #experimenteren #2x50challenge #fotoblog #fotografie #50mm #week17

4