Week #25
Vrijheid

Vrijheid leek wel het thema deze week. Wel 5 van de zeven dagen hield deze term mij bezig. Te beginnen met afgelopen maandag 4 mei. De dag waarop we om 8 uur ’s-Avonds stil staan bij iedereen die overleden is tijdens zijn of haar strijd om de vrijheid. Dat begint met de herdenking van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog, maar gaat nog steeds door. Er zijn nog steeds militairen in het buitenland gestationeerd die zich opofferen voor de vrijheid. Niet eens direct die van jou of mij, maar die van het land waar ze zijn. 

“De rebel en de creatieve geest”

Deze avond hield onze Koning een mooie toespraak. Voor het eerst voelde hij volgens mij een bepaalde vorm van vrijheid tijdens het spreken. Misschien wel omdat hij écht geloofde in wat hij zei en hij het super belangrijk vond dat zijn boodschap goed over kwam. Wat bij mij echt is blijven hangen: niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. En dat is wat ik wel zie gebeuren, iedere organisatie denkt momenteel na over hoe we de 1,5 meter samenleving tot het nieuwe normaal kunnen maken… Dat stemt me triest. Ik snap dat het voorlopig nog even nodig is. Maar ik weiger om dit het nieuwe normaal te vinden. Sterker nog, de rebel en creatieve geest in mij worden wakker. Hoe kunnen we ook zonder 1,5 meter zorgen dat we met zijn allen gezond blijven??

“Verstilde triestheid”

De tweede dag met het thema vrijheid was natuurlijk 5 mei. De dag waarop we onze vrijheid vieren. Toch was het voor mij geen fantastische dag. Ondanks het mooie weer, de (relatieve) vrijheid die we hebben en het feit dat ik en iedereen om mij heen gezond is, voelde ik me triest. Een verstilde triestheid waarvan ik de oorzaak niet kan herleiden. Geen aanleiding, maar gewoon een stille traan die over mijn wang rolde en een zwaar, leeg gevoel wat niet verdwijnen wilde. Ik had keuze uit twee dingen. Doen alsof ik toch heel vrolijk voelde of de vrijheid nemen om gewoon, zonder aanleiding, triest te zijn. Het werd uiteraard het laatste.

“Iedere dag een dag dichterbij”

De derde dag dat vrijheid een thema bleek was de dag dat ik als ‘creative break’ tijdens het werk lekker aan de slag ging met het inrichten van de camper. Ik noem de camper stiekem ook wel mijn -grote vrijheid-. Het waarom hiervan wordt later in deze blog wel duidelijk. Ons plan om met de camper over de wereld te gaan trekken komt iedere dag een dag dichterbij. Hoe heerlijk is het om te dromen dat je ’s-ochtends bij het wakker worden de vrijheid hebt om te besluiten wat je die dag doet. Weg van alle gejaagdheid van de wereld. Gewoon even doen waar je zin in hebt. Vrijheid is ook plannen maken om het ultieme gevoel van vrijheid te gaan beleven.

“Trouwen”

De vierde dag was 8 mei, de dag dat ik met mijn vriend in het huwelijk trad. Al 18 jaar delen we lief en leed. En nu was het moment om ook voor de rest van ons leven ja tegen elkaar te zeggen. En wat ben ik blij dat we in een land leven waar je zelf mag kiezen met wie je trouwt. Man met man, vrouw met vrouw, man met vrouw en alle andere combinaties waar ik momenteel niet aan denk of me van bewust ben dat ze bestaan. Dat is ook vrijheid. Wij trouwden zonder grote groep feestende mensen om ons heen, maar heel klein alleen samen met onze getuigen. Dat past beter bij ons en dus namen we die vrijheid. 

“Het ronkende beest tot leven komt”

De vijfde en laatste dag dat vrijheid mij bezig hield was vandaag. Eindelijk weer op de motor gestapt. En wat voel ik een enorme vrijheid als ik de sleutel omdraai en het ronkende beest tot leven komt. De wind in mijn gezicht, het geronk in mijn oren en mijn focus op de weg. Mijn hoofd waait leeg en als vanzelf trekt een enorme grijns mijn mondhoeken omhoog. Heerlijk om zo op mijn ‘kleine vrijheid’ de vrijheid te voelen.

Op de foto van deze week de camper, mijn -grote vrijheid- en de motor, mijn -kleine vrijheid- samen. Het is gewoon een kwestie van afmeting ;). Genieten van dat wat er was, is en komen gaat. In tegenstelling tot eerder deze week trekt mijn mond weer een grote glimlach en dansen in mijn ogen de lichtjes van plezier.

#vrijheid #camper #motor #nietnormaalmakenwatnietnormaalis #trouwen #reizen #2x50challenge #fotografie #fotoblog #50mm #week25

5