Week #28
Leven lang leren

Een leven lang leren is belangrijk voor mij. Mijn leerstijl kenmerkt zich vooral door leren door te doen. Dat betekent dat ik vaak gewoon ergens aan begin en dan halverwege ergens besluit dat ik ook wat over de theorie wil weten.  Zo ook nu weer. Op het werk ben ik onder andere druk met het ontwikkelen van de Ynnovate Jaarchallenge. Een speelse manier om de vaardigheden van jou als Innovator te verbeteren aan de hand van het Innovators DNA zoals omschreven door Jeffrey H. Dyer, Hall Gregersen and Clayton M. Chistensen in het boek Innovator’s DNA.

“Blijven gebruiken”

Maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Dat zit niet zozeer in het opzetten van een platform. Daar heb je verschillende aanbieders voor tegenwoordig. En ook niet in het verzinnen van opdrachten, daar zijn we een kei in bij Ynnovate. Dus dat is zo gepiept. Maar hoe maak je dat mensen gebruik gaan maken van het platform en nog belangrijker, dat ze het ook leuk vinden en blijven gebruiken!! Want alleen blijven gebruiken helpt bij een leven lang leren en dat draagt dan weer bij aan een innovatievere publieke sector.

“Klieren en experimenteren”

Na wat klieren en experimenteren is het dan voor mij nu ook weer tijd om mijn motto ‘een leven lang leren’ in de praktijk te brengen. Maar hoe?? Is dan mijn grote vraag. Ik ben wel van de interactie en het live aanwezig zijn. Maar dat is in deze periode van COVID-19 wat ingewikkeld. Dus ben ik terecht gekomen bij de online cursus van Penn University op Coursera. Een cursus gamification gegeven door Professor Kevin Werbach over hoe de elementen uit games gecombineerd worden me4t sterke elementen uit psychologie, strategie, technologie en desing om lessen en nieuwe gewoonten te leren in het echte leven.

 “Gamification”

Leren via Coursera, alleen dat al is een onderdeel van mijn leven lang leren proces. Naar een meneer kijken en luisteren die ongeveer 8 jaar geleden een training heeft opgenomen en waar geen enkele vorm van updates en interactie in zit behalve af en toe een vraag die je voor jezelf kunt beantwoorden. Niet mijn ding, kom ik achter omdat ik heel erg de interactie mis. En dat vind ik extra raar als je een training geeft in gamification. Maar dat daargelaten zijn de principes interessant en ondanks de leeftijd van de cursus nog steeds actueel.

“Elementen uit games”

Het onderwerp raakt inderdaad waar ik naar op zoek ben: hoe verleid je op een leuke manier mensen om ergens aan mee te doen, om nieuwe gewoontes te creëren. En hoe kunnen elementen uit games hierbij helpen.  Natuurlijk raakt het slechts de basis. Maar als het naar meer smaakt kan ik er altijd op door gaan, zo is er via Coursera ook nog een MOOC (Massive Open Online Course) op dit gebied van de Erasmus Universiteit en geeft Stenden Hogeschool een Masteropleiding Serious Gaming. Genoeg dus om op door te gaan.

“Project Under Construction”

Dus misschien is dit wel een mooi onderwerp voor mijn project Under Construction. Het raakt het onderwerp “een leven lang leren” maar bevat ook elementen die ik in mijn werk belangrijk vindt zoals creativiteit en de vijf vaardigheden van het Innovators DNA – die ik hoog in het vaandel heb staan –. Ook geeft het me de om een meerwaarde te leveren. Ik ben inmiddels nieuwsgierig geworden naar de psychologie en sociologie achter gamification en serious games. En vraag me af hoe je ze toe kunt passen zonder dat mensen het als uitgekauwd of een marketing stunt ervaren.

“Tuinonderhoud gamificeren”

Afijn, ik ben pas bij week 2 van 6 en heb vandaag mijn cursusplek opgezet in de tuin. Op de foto hoe ik erbij zit. Ik kan me een rottere manier bedenken voor een leven lang leren 😉. Ook vraag ik me af of ze tuinonderhoud niet kunnen gamificeren… dat zou het voor mij een stuk makkelijker maken om een tuin van deze grootte goed te onderhouden 😂.

#levenlangleren #coursera #pennuniversity #gamification #InnovatorsDNA #2x50challenge #fotografie #fotoblog #50mm #week28

4