Week #31
Contrast

Contrast… Sommigen zijn er geen fan van. Die zijn meer van de ton-sur-ton. Een harmonie van kleuren of een harmonieus samenzijn. Van dat laatste ben ik ook fan. Ik zeg wel eens gekscherend dat ik zo conflictmijdend als de pest ben. Maar in kleur, textiel en zelfs architectuur houd ik wel van een beetje contrast.

Bijvoorbeeld de glazen piramide in het Louvre in Parijs. Het een benadrukt het andere. Beiden apart zijn voor mij minder indrukwekkend dan ze samen zijn. Het strakke glas benadrukt het klassieke kasteel dat het Louvre is. En het klassieke van het kasteel, benadrukt de strakke lijnen en de transparantie van de piramide. En daar houd ik wel van.

“Ze hebben elkaar nodig om tot hun recht te komen”

Zo ook mijn foto van vandaag. In contrasterende kleuren. Een knalrode klaproos tegen een mooie groene achtergrond. Ook bij deze ben ik ervan overtuigd dat het groen nooit zo groen geleken zou hebben met zonder het rood. En het rood niet zo rood zou zijn geweest zonder het groen. Ze hebben elkaar nodig om tot hun recht te komen.

En dat geloof ik ook in de menselijke relaties. Natuurlijk is het fijn en veilig om allemaal dezelfde typetjes bij elkaar te hebben. Maar zowel het individu als het totaal worden pas echt mooi als er contrast is tussen de verschillende persoonlijkheden. Als ze zo verschillend zijn dan ze contrasteren, als ze knallen naast elkaar en samen helemaal tot hun recht komen.

“Wie wil mijn contrast zijn?”

Bij kleuren, noemen ze de kleuren met het hoogste contrast – complementaire kleuren. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken met een hoog contrast, betekent dat niet dat ze tegenover elkaar staan. Oké, wel in de kleurencirkel, maar niet in het leven. Ze zijn aanvullend aan elkaar. 

Als je dat principe terug legt op mensen en hun persoonlijkheden. Dan zijn die persoonlijkheden, die echt niet op elkaar lijken en een hoog contrast hebben, complementair aan elkaar. Ze vullen elkaar aan. Samen zijn ze meer dan alleen en zijn ze spannend en zeker niet saai.

 En mensen die echt complementair zijn aan elkaar, zijn zo verschillend, dat ze elkaars schoonheid benadrukken. Hoe mooi is dat?! Dus wie wil mijn contrast zijn? Dan gaan we samen stralen 😉

#Contrast #complementair #kleur #klaproos #rood #groen #2x50challenge #fotoblog #fotografie #50mm #week31

3