Week #33
Snelweg

Snelweg, vol verbazing lees ik wat de betekenis van dit woord is volgens de Dikke van Dale. Autosnelweg: de digitale (of: elektronische) snelweg de totale infrastructuur, nodig om wereldwijd digitaal (via internet) te kunnen communiceren. 

Zouden ze hier bedoelen dat er twee betekenissen zijn? Waarbij de eerste autosnelweg is, een weg die uitsluitend dient voor snelverkeer; = autobaan volgens de Dikke van Dale. En de tweede de omschreven digitale snelweg is? In dat geval wordt de dubbele punt hier op een andere manier gebruikt dan ik gewend ben. Ik zou verwachten dat ze een ééntje en een tweetje gebruiken zoals ze dat normaal doen bij woorden met meerdere betekenissen zoals het woord -pruim-. 

“Verdringt de digitale snelweg de gewone snelweg?”

Is de digitale snelweg tegenwoordig dan zoveel belangrijker dan de gewone fysieke snelweg dat deze vertaling verdrongen is in de Dikke van Dale? Dat lijkt er wel een beetje op en misschien hebben ze ook wel gelijk. Sinds de start van de COVID-19 pandemie staat er tenslotte nauwelijks nog file op onze fysieke snelwegen en is de digitale snelweg de belangrijkste manier om met elkaar in contact te komen en virtueel bij elkaar op bezoek te gaan. 

Hoe wel je nu, naarmate de regels minder streng worden rondom COVID, ziet dat er langzaam ook weer meer files ontstaan. Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe we de goede ontwikkelingen die deze pandemie ook zeker had, denk aan de hoeveelheid file en het positieve effect op het milieu kunnen vasthouden. Maar stel dat we toch met z’n allen weer massaal in de file gaan staan, zou de originele definitie van snelweg dan weer terugkomen als echte officiële betekenis, met z’n eigen cijfertje? Ik ben benieuwd…

“Zijspoor”

Maar goed dat was een zijspoor waar ik eigenlijk niet zozeer over wilde schrijven vandaag. Het kwam gewoon op mijn pad. Dus terug naar mijn eigenlijke onderwerp. Vorig jaar reed ik zo’n 45.000km waarvan heel veel kilometers op de snelweg. Daar kwam ik regelmatig bijzondere transporten tegen. Van die transporten die je ontzag inboezemen zoals een wiek van een windmolen, tjemig zeg wat zijn die lang! Of gewoon grappige transporten, zoals die van de kermis met allemaal vrolijk gekleurde karretjes.

Deze week moesten we voor het eerst sinds tijden weer eens naar het westen van het land voor de trouwerij van bonusbroertje Bob en zijn Eva. En ja hoor, daar was er weer eentje. Zo’n leuk transport. Deze keer van een mooie oude klassieke rode bus, beschilderd met gouden letters.

“Het bijzondere zien in iets wat saai en gewoon lijkt”

De files en de vele uren in de auto heb ik niet gemist afgelopen half jaar. Maar zonder dat ik het wist, heb ik deze bijzondere transporten stiekem wel een beetje gemist. Van die kleine bijzondere genietmomentjes op de meest onverwachte momenten als je onderweg bent. Iets wat je even wakker schudt. Figuurlijk dan hè!! Iets wat je uitdaagt om altijd goed te blijven observeren en het bijzondere te zien in iets wat heel saai en gewoon lijkt. 

Hallo wereld, ik ben blij dat ik weer wat vaker echt op pad mag. Op zoek naar die inspiratiemomentjes in de dingen die heel gewoon lijken en zo alles bijzonder maken. Fijn!! En dat dit zowel op de échte snelweg kan als op de digitale snelweg maakt het twee keer fijn!

#bijzondertransport #klassieker #touringcar #genietmoment #onverwacht #rood #snelweg #digitalesnelweg #2x50challenge #fotoblog #fotografie #50mm #week33

2