Week #34
Vlinders

Ik ben dol op vlinders. Vanaf kinds af aan al. De vlindertuin in wat nu Wildlands Emmen is en in Diergaarde Blijdorp waren mijn favoriete stekjes en als ik een vlinder in de tuin zag kon je me niet blijer maken.

“Van rups naar vlinder”

En nog steeds ben ik dol op vlinders. Een van de redenen is de transformatie van rups naar vlinder. Hoe fascinerend is dat!?!? Hoe kan het toch zo zijn dat je eerst een rupsje bent met heel veel pootjes die heel veel blaadjes eet (en daardoor door heel veel mensen super irritant gevonden wordt). Daarna spin je jezelf in in een cocon, daar groei je vleugels die je “opblaas” zodra je uit je cocon kruipt. En dan ben je een mooie bijzondere vlinder.

“Kleurigheid”

Een andere reden is de kleurigheid. Sommige vlinders hebben maar één kleur, de andere zijn bont en vol kleuren in vlakken of krullen. Ze schrikken hun vijanden af door grote kleurige ogen op hun vleugels of klappen hun vleugels in waardoor alle kleurigheid verdwijnt, maar hun schutkleur verschijnt. En welke variant ze ook zijn, ik vind ze allemaal mooi. Zelfs nachtvlinders die geen nut hebben voor bonte kleuren, maar vaak wel mooi getekend zijn.

“UV-licht”

Een derde reden is het feit dat vlinders UV licht zien. Ze zien dus meer dan wij. Hoewel meer… ze zien de dingen in ieder geval anders dan wij. De wereld heeft voor hun een extra dimentie. Een die hen helpt om voedsel te vinden en elkaar te herkennen. Ik heb wel eens foto’s gezien van hoe bloemen en vlinders eruitzien in UV licht en dat maakt ze zowaar nog mooier. De bloemen en de vlinders.

“Zweven op de wind”

De laatste reden dat ik zo van vlinders houd is de manier waarop ze door het leven fladderen. Ze zweven op de wind, heel sierlijk van bloem naar bloem. Ik snap heus dat dat niet altijd fijn is, want zware regen op hun tere vleugels is niet fijn en tegenwind met zulke zeilen op je rug als zij hebben zal vast ook geen pretje zijn. Maar als ik ze zie, terwijl ik lekker met een wijntje en een boekje in de tuin zit, ziet het er super sierlijk en vrolijk uit.

Hoe fijn is het dan, dat het vlinder seizoen is aangebroken. En dat we meerdere vlinderstruiken in de tuin hebben. Ik zit er klaar voor hoor, voor deze veelkleurige, van mijn planten snoepende wezens. Dat is in één woord: genieten!

#vlinders #genieten #transformatie #uv #veelkleurig #zweven #2x50challenge #fotoblog #fotografie #50mm #week34

1